Miten koronavirus vaikuttaa tulevan kesän festareihin?

Vielä vuodenvaihteessa vain harva olisi uskonut, että Eurooppa olisi vain parin kuukauden kuluttua tilanteessa, jollaisessa se ei ole vielä tämän vuosituhannen aikana ollut. Samalla kun täysin uudenlainen virus myllersi Kiinassa tartuttaen kymmeniä tuhansia, jatkoivat eurooppalaiset elämäänsä rauhallisina vailla huolta, synkistä uutisista huolimatta. Matkustaminen oli edelleen vapaata, mutta kukaan ei olisi voinut uskoa, että vain muutaman kuukauden kuluttua tultaisiin olemaan tilanteessa, jossa modernit länsimaat joutuvat sulkemaan rajansa, ja asettamaan ihmiset kotikaranteeniin viikoiksi.

Harva olisi voinut uskoa, että maailman suurimmat urheiluliigat, kuten National Basketball League (NBA) ja National Hockey League (NHL) joutuisivat lopettamaan kautensa kesken kaiken, tai että Yhdysvallat tulisivat sulkemaan rajansa Euroopalta kokonaan. Kukaan tuskin olisi koskaan voinut kuvitellakaan moniin Euroopan maihin poikkeustilaa, jossa päiväkodit ja koulut suljetaan ja työpaikkoja joudutaan jopa lakkauttamaan. Vain harva olisi voinut ajatella, että ihmiset tulevat hamstraamaan kärryllisiä byggmax in vessapaperia ja ruokaa kotiinsa katastrofin varalta. Kansainväliseksi pandemiaksi julistettu koronavirus on jo lyhyessä ajassa ehtinyt tekemään tuhojaan terveydellisten haittojen lisäksi myös taloudellisesti, ja haitat ovat olleet raskaat ja pitkävaikutteiset erityisesti pienyrityksille, mutta myös koko maailmantaloudelle.

Samalla kun Suomessakin suuret yleisötapahtumat on kielletty, ja julkiset tilat suljettu, miettii moni kesästä haaveileva samaa: miten käy kesän festareiden? Alkuvuodesta moni artisti on joutunut perumaan pitkään järjestelyjä keikkoja, joten moni kesän festareille hintavia lippuja ostanut on syystäkin huolissaan siitä, mikä on kesän tapahtumien kohtalo. Mutta voidaanko siitä sanoa tässä vaiheessa vielä mitään?

Kesän festareiden kohtalo vielä epävarma

Koska koronaviruksen kohdalla kysymys on varsin uudesta epidemiasta, on sen kehittyminen ajan saatossa suuri kysymysmerkki. Siinä missä Kiinan esimerkki on osoittanut varsin positiivisia tuloksia sikäli, että tartunnat ovat lähteneet selvään laskuun, ei koronaviruksen lopullisesta laantumisesta juurikaan osata vielä sanoa mitään.

Tämä puolestaan johtaa siihen, että tulevaisuus on varsin epävarma moneltakin eri kannalta. Tällä hetkellä osataan sanoa, että suuret yleisötapahtumat on Suomessa kielletty ainakin toukokuun loppuun saakka. Tämän jälkeinen tilanne on kuitenkin mysteeri sikäli, että siitä todennäköisesti päätettäneen vasta sen jälkeen kun nähdään, mihin suuntaan epidemia Suomessa jatkossa kehittyy.

Mikäli Suomen tartuntamäärät lähtevät suureen nousuun, eikä niitä saada hillittyä nopeasti järeilläkään toimilla, ei ole kovinkaan kaukaa haettua, ettäkö koronaviruksella saattaisi olla vaikutus myös kesän festivaaleihin. Suurimmat musiikkifestivaalit vetävät puoleensa Suomessakin tuhatpäisiä yleisöjä, eikä festivaalialue useinkaan ole kaikkien hygienisin paikka. Tämä puolestaan tekee siitä hyvin riskialttiin paikan viruksen leviämiselle, ja vaikka suurin epidemia-aalto olisikin tuolloin saatu selätettyä, saattaisi viruksen huipun jälkimainingeissa järjestettävä tapahtuma yksinkertaisesti olla liian riskialtis veto. Tällä hetkellä kaikki siis riippuu pitkälti siitä, miten tilanne tulee kehittymään seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Mikäli toukokuun loppua kohden alkaa näyttää siltä, että virustartunnat ovat selkeästi vähentyneet, tai jopa hävinneet, ei syytä järeille toimenpiteille enää kesällä välttämättä katsota olevan. Varmaa on se, ettei yhtäkään tapahtumaa tulla peruuttamaan heppoisin perustein, sillä mikä tahansa peruminen on aina tapahtuman järjestäjälle suuri takaisku niin rahallisesti kuin järjestelyidenkin kannalta.