Red Hot Chili Peppersin muodostuminen

Red Hot Chili Peppers on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista yhtyeistä. Sen tyylisuuntana on amerikkalainen funkahtava rokki, jossa on vaikutteita punkista ja psykedeelisestä musiikista. Yhtyeen voidaan katsoa olevan nyt kolmannessa varsinaisessa kokoonpanossaan. Suurimman suosionsa se saavutti toisella kokoonpanolla, joka oli myös pitkäikäisin. Tässä jutussa käymme läpi bändin alkutaipaleen vaiheita sen perustamisesta tuon kuuluisimman kokoonpanon syntymiseen saakka.

Yhtyeen perustaminen

Red Hot Chili Peppersin perustivat vuonna 1983 neljä koulukaveria, laulaja Anthony Kiedis, kitaristi Hillel Slovak, basisti Flea (Michael Balzary) ja rumpali Jack Irons. Bändi aloitti livemusiikilla nimenään Tony Flow and the Miracuously Majestic Masters of Mayhem ja saavutti heti suosiota energisen show’nsa ansiosta. Ensimmäinen demonauha koottiin näiden alkuvaiheiden live-esiintymisistä.

Demonauhan perusteella yhtye sai heti seitsemän albumin levytyssopimuksen. Samaan aikaan kitaristi Slovakin toinen yhtye sai myös sopimuksen, ja näin ollen Slovak ja rumpali Irons erosivat bändistä. He palasivat kuitenkin kuvioihin ensimmäisen levyn julkaisun jälkeen, koska bändi piti sitä soundillisesti liian kliinisenä ja epäonnistuneena.

Tätä alkuperäistä ja nyt uudelleen syntynyttä kokoonpanoa pidetään siis Red Hot Chili Peppersin alkuperäisenä merkittävänä kokoonpanona. Yhtye julkaisi sillä kaksi albumia ja pääsi ensimmäistä kertaa suuren suosion makuun. Tätä jaksoa bändin historiassa sävyttää kuitenkin pahat ongelmat huumeiden kanssa.

Huumeongelmat ja Slovakin kuolema

Red Hot Chili Peppersin eturivin jäsenet laulaja Kiedis ja kitaristi Slovak kehittivät bändin suosion kasvaessa pahat riippuvuudet heroiinista. Yhtyeen kolmannen levyn tuottaja jopa valittiin sillä perusteella, että hän jakoi tämän kiinnostuksen kaksikon kanssa, ja levytysbudjetista osa omistettiin kokaiini- ja heroiinihankinnoille. Tämä aiheutti eripuraa myös bändin sisällä, kuten odotettavissa onkin.

Kaksikon Kiedis ja Slovak huumeriippuvuus kulminoitui vuoden 1988 kesäkuussa, kun kitaristi Slovak kuoli heroiinin yliannostukseen. Kiedis meni pois tolaltaan ystävänsä kuolemasta pitkäksi aikaa ja vetäytyi pois ihmisten ilmoilta. Rumpali Irons päätti erota yhtyeestä toisen ja viimeisen kerran, koska ei omien sanojensa mukaan halunnut olla ryhmässä, jossa hänen ystävänsä olivat kuolemassa.

Uusi kokoonpano

Kahden alkuperäisen jäsenen menettämisen jälkeen Red Hot Chili Peppers löysi monen mielestä kaikkien aikojen parhaan kokoonpanonsa. Rumpaliksi valittiin Chad Smithin, jonka kanssa yhtye löysi heti yhteisen sävelen, vaikka mies saapuikin koe-esiintymiseensä reilusti myöhässä ja oli pukeutunut miten sattuu. Kenties hänelläkin oli Casinohuoneen kampanjakoodi, kuka tietää…

Kitaristin kohdalla Red Hot Chili Peppers kokeili ensin hetken aikaa Parliament-Funkadelicin vanhaa kitaristia DeWayne McKnightia. Hän ehti kuitenkin nauhoittaa yhtyeen kanssa vain yhden kappaleen. Sitten muut potkivat hänet pois, koska eivät kyenneet löytämään yhteistä kemiaa kitaristin kanssa. Uudeksi kitaristiksi valittiin yhtyeen nuori fani John Frusciante. Frusciante on opiskellut musiikin teoriaa hyvin pitkälle ja on teknisesti erinomainen kitaristi. Tällä legendaarisella kokoonpanolla Red Hot Chili Peppers äänitti peräti kuusi albumia ja ikuisti itsensä pop-kulttuurin historiaan.