Suomen kesäfestivaalien ympäristövaikutukset ja kestävät ratkaisut

Suomen kesäfestivaalit ovat musiikin, ilon ja yhdessäolon juhlaa. Ne tuovat eloa kaupunkeihin ja kyliin, houkutellen satojatuhansia kävijöitä nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Suurten ihmismäärien ja tapahtumien järjestämisen myötä syntyy kuitenkin myös vastuuta ympäristöstä. Festivaalien ympäristökuormitus on merkittävä, mutta onneksi monet suomalaiset festivaalit ovat ottaneet haasteen vastaan ja pyrkivät aktiivisesti pienentämään ekologista jalanjälkeään.

Ympäristöhaasteet ja kestävät ratkaisut

Kesäfestivaalien ympäristövaikutukset ovat moninaiset. Suurtapahtumat kuluttavat energiaa valaistukseen, äänentoistoon ja ruoanvalmistukseen, ja perinteisesti energia on tuotettu usein fossiilisilla polttoaineilla. Lisäksi festivaalit synnyttävät jätettä, ja festivaalivieraiden matkustaminen, erityisesti yksityisautoilla, lisää päästöjä. Myös festivaalien logistiikka kuormittaa ympäristöä. Monet festivaalit, kuten Ruisrock ja Pori Jazz, järjestetään luonnonkauniilla paikoilla, mikä korostaa tarvetta ympäristön suojelulle. Esimerkiksi Ruisrock järjestetään Ruissalon saaressa, joka on tunnettu luonnonsuojelualue, ja Pori Jazzin areenakonsertit pidetään Kirjurinluodossa.

Jätehuolto ja kiertotalous

Jätehuolto on yksi festivaalien suurimmista ympäristöhaasteista, mutta myös mahdollisuuksista. Tehokas jätehuolto ja kiertotalouden edistäminen ovat avainasemassa festivaalien ympäristökuormituksen pienentämisessä.

Rockfestin Tölkkipantti-järjestelmä

Rockfest on panostanut jätehuoltoon ottamalla käyttöön Tölkkipantti-järjestelmän. Tämä järjestelmä kannustaa festivaalikävijöitä palauttamaan juomapullot ja -tölkit pantillisiin pisteisiin sen sijaan, että ne päätyisivät sekajätteeseen. Järjestelmä paitsi vähentää roskaamista, myös edistää materiaalien tehokasta kierrätystä. Rockfestin taustalla toimiva Nelonen Media Live on sitoutunut hiilineutraaliustavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä, ja on kehittänyt oman päästölaskentatyökalunsa festivaalipäästöjen seurantaan.

Muita esimerkkejä jätehuollon kehittämisestä

Monet muutkin festivaalit panostavat jätehuoltoon. Porispere-festivaali on kehittänyt ympäristösuunnitelmaansa yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa WaterChain-projektissa. Ympäristösuunnitelma kattaa jätehuollon lisäksi myös energiankulutuksen, vesihuollon, kuljetukset, ääni- ja valosaasteen sekä hankinnat. Ruisrock taas on ottanut käyttöön muovipakkausten kierrätyksen ja tarjoaa kierrätysneuvontaa.

Ympäristöjärjestelmät ja sertifikaatit

Monet suomalaiset festivaalit käyttävät Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ympäristötyönsä tukena. Ekokompassi on Suomen luonnonsuojeluliiton kehittämä järjestelmä, joka auttaa organisaatioita hallitsemaan ympäristövaikutuksiaan. Se tarjoaa työkaluja ympäristövaikutusten tunnistamiseen, tavoitteiden asettamiseen, toimenpiteiden suunnitteluun ja seurantaan.

Ekokompassi-festivaalit

Useat festivaalit, kuten Baltic Jazz, Ruisrock, Pori Jazz ja Meidän Festivaali, ovat saaneet Ekokompassi-sertifikaatin. Sertifikaatti on osoitus festivaalin sitoutumisesta jatkuvaan ympäristötyön parantamiseen. Meidän Festivaali on asettanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, ja festivaali on myös saanut Sustainable Travel Finland -merkin vuonna 2023. Tämä merkki viestii kansainvälisille matkailijoille festivaalin sitoutumisesta kestävään matkailuun.

Energiatehokkuus ja uusiutuvat energialähteet festivaaleilla

Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat keskeisessä asemassa festivaalien ympäristötyössä. Monet festivaalit pyrkivät vähentämään energiankulutustaan ja siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

Uusiutuvan energian käyttö

Turun Musiikkijuhlat pyrkii suosimaan uusiutuvia energialähteitä, ja Ruisrock käyttää vihreää sähköä. Älykkäät energiaratkaisut, kuten energiatehokkaat valaistusjärjestelmät ja hämäräkytkimet, ovat käytännön esimerkkejä energiatehokkuuden parantamisesta.

Haasteet ja tulevaisuuden ratkaisut

Vaikka monet festivaalit ovat edistyneet uusiutuvan energian käytössä, väliaikaisen sähköistyksen tarve on edelleen haaste. Usein tämä tarve katetaan biodieseliä käyttävillä generaattoreilla. Kiinteän sähköinfrastruktuurin rakentaminen festivaalialueille, kuten Suvilahdessa Helsingissä, olisi merkittävä askel kohti vähäpäästöisempiä festivaaleja. Flow Festival toivookin Helsingin kaupungin panostavan tähän.

Kestävät hankinnat ja yleisön osallistaminen

Kestävät hankinnat ovat olennainen osa festivaalien ympäristötyötä. Aino Areena Järvenpäässä on esimerkki tapahtumapaikasta, jossa on panostettu ekologisiin materiaalivalintoihin, uusiutuvaan energiaan ja tarkkaan jätteiden kierrätykseen.

Yleisön rooli

Festivaalit voivat vaikuttaa yleisöönsä ja kannustaa heitä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Meidän Festivaali ohjeistaa kävijöitään esimerkiksi kasvisruoan suosimiseen, jätteiden lajitteluun, julkisen liikenteen käyttöön ja oman vesipullon tuomiseen. Blockfest pyrkii sitouttamaan yleisönsä ja yhteistyökumppaninsa Live Nationin Green Nation -ympäristöohjelman avulla. Monet festivaalit tarjoavat myös infopisteitä ja ympäristöaiheista ohjelmaa, kuten työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Yhteistyön merkitys

Yhteistyö eri toimijoiden, kuten paikallisten yritysten, yhteisöjen ja ympäristöjärjestöjen kanssa on tärkeää festivaalien ympäristötyön onnistumiselle. WaterChain-projekti, jossa Porispere-festivaali on ollut mukana, on esimerkki yhteistyöstä, jolla pyritään kehittämään festivaalien ympäristövastuullisuutta.

Tulevaisuuden festivaalit: Ympäristöystävällisiä elämyksiä

Tulevaisuudessa festivaalit voivat hyödyntää teknologiaa entistä enemmän ympäristövaikutusten pienentämisessä. Flow Festival on edelläkävijä päästöjen ja luonnonvarojen käytön budjetoinnissa, ja festivaali on kehittänyt työkalun, jolla voidaan mitata ja ennakoida tapahtuman hiili- ja materiaalijalanjälkeä. Hilma Leppiojan pro gradu -tutkielma Flow Festivalin materiaalijalanjäljestä (2022) osoittaa, että festivaalikävijöiden valinnoilla, erityisesti matkustustavoilla ja ruokailutottumuksilla, on suuri vaikutus tapahtuman ympäristöjalanjälkeen. Festivaalien on tärkeää jatkaa työtään kestävien ratkaisujen parissa, jotta voimme nauttia kesäfestivaaleista myös tulevaisuudessa – ympäristöä kunnioittaen.